Ποιος λαϊκίζει τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;

Του Νίκου Μακράκη*

Τι είδους προφίλ έχει αποφασίσει η ΝΔ να προβάλει μέσα από την δημόσια παρουσία της και των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει; Ότι είναι ένα κόμμα σοβαρότητας και σταθερότητας. Για να το καταφέρει αυτό βασικός τις στόχος είναι να προβάλει ένα προφίλ του βασικού της αντίπαλου, του ΣΥΡΙΖΑ, ως το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το προφίλ του λαϊκιστή. Ναι, φυσικά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει σε κάποια λάθη λαϊκισμού, όπως σε όλα τα κόμματα. Όμως, τελικά ποιος είναι αυτός που λαϊκίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;

Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα να εκφωνεί ομιλία πάνω σε τρακτέρ είναι λαϊκίστικη. Όμως, ο ίδιος είχε κάνει μια παρέμβαση στην οποία καθόταν πάνω σε μπάλες από άχυρα. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκίστικες καταγγελίες για διαφθορά και σκάνδαλα. Όταν, όμως, αυτά βγαίνουν αληθινά, όπως με τον Ανδρέα Πάτση, τον Θέμη Χειμάρα ή το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τότε είναι όντως λαϊκισμός;

Η ΝΔ συχνά αναφέρεται σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιούν το λαϊκισμό σε σχέση με την πανδημία, κυρίως τον Παύλο Πολάκη. Και αυτό το θέμα παίρνει μεγάλη έκταση στα κανάλια. Πόσο σημαντικό, όμως, ήταν ότι ο Πολακης άργησε 3-4 μήνες να κάνει το εμβόλιο για την COVID-19; Μπορούμε να το πούμε αυτό ψεκασμένο; Από την άλλη, δεν ήταν ψεκασμένη η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι το να έχουμε παραπάνω διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μπορεί να σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους νεκρούς από την COVID-19; Δεν ήταν ψεκασμένο αυτό που είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ αυξάνει την θνησιμότητα; Πόση έκταση πήραν αυτές οι τόσο σημαντικές και ψεκασμένες δηλώσεις στα μέσα; Φυσικά πολύ λιγότερη σε σχέση με την σημαντικότητά τους.

Η ΝΔ αναφέρεται συχνά σαν επιτομή του λαϊκισμού την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του λαϊκιστή Πάνου Καμμένου για τέσσερα χρόνια. Φυσικά και οι Αν.Ελλ. ήταν ένα λαϊκίστικο, δεξιό κόμμα. Όμως, η συγκυβέρνηση αυτή δεν είχε ούτε ένα συντηρητικό νομοσχέδιο. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών. Και μπορείς να συνεργαστείς μόνο με άλλα κόμματα, άρα μόνο με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς, αλλά συμφωνούν μαζί σου στο 4ετές πρόγραμμα που προτείνεις. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος δεν υπήρξαν ποτέ στο ίδιο κόμμα. Ο Καμμένος και όλα τα λαϊκίστικα του στελέχη ήταν για δεκαετίες στελέχη ή και υπουργοί της ΝΔ. Η ΝΔ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το ΛΑΟΣ και τώρα έχει κεντρικούς υπουργούς τρία πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, ενός κόμματος πολύ πιο λαϊκίστικου, ψεκασμένου και εθνικιστικού.

Η ΝΔ αναφέρεται συχνά στην συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα των πλατειών, στο οποίο συμμετείχε η Χρυσή Αυγή ως επιτομή του λαϊκισμού. Όμως, οι κινητοποιήσεις των πλατειών ήταν κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και φυσικά τα συνθήματά τους, μπορεί να ήταν ετερόκλητα, αλλά όχι εθνικιστικά. Ήταν, σε κάθε περίπτωση, δημοκρατικά συλλαλητήρια. Από την άλλη, η ΝΔ συμμετείχε με κορυφαία στελέχη της στα συλλαλητήρια ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά είχαν κεντρικά συνθήματα εθνικιστικά και, μάλιστα, ενάντια στην επίσημη θέση της ΝΔ, η οποία φυσικά και ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πόσο προβάλλεται αυτός ο ακραίος λαϊκισμός από τα ΜΜΕ, όμως;

Η ΝΔ παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα κόμμα που τάζει πολλά πριν τις εκλογές και μετά δεν τα πραγματοποιεί. Ξεχνάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που, όταν είδε ότι δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτά που είχε εξαγγείλει, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και κατέβηκε στις νέες εκλογές με πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που ήταν μεν σκληρό, αλλά εφαρμόστηκε.

Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι φοβάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει στις επερχόμενες εκλογές, θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Λέγοντας το ο πρωθυπουργός γίνεται κατ’ ευθείαν κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων. Από πού, όμως, προκύπτει αυτό που είπε; Το έχει πει ποτέ κάποιο όργανο ή κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, ίσα ίσα κατ’ ευθείαν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση που το διέψευδε αυτό. Γιατί το είπε, όμως, ο πρωθυπουργός εφόσον δεν ισχύει; Γιατί είναι σημαντικό να προσπαθεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν λαϊκίστικη δύναμη όπως ο Μπολσονάρο και ο Τραμπ που το έκαναν αυτό. Προσπαθεί να δημιουργήσει στοιχεία που να ταιριάζουν σε αυτό το αφήγημα. Και αν αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, τότε μπορείς να τα δημιουργήσεις από το πουθενά. Κι αν έχεις τόση επιρροή στα κανάλια, τότε μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο από το τίποτα.

Ναι, έχουν γίνει μεμονωμένα λάθη λαϊκισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιες φορές. Αλλά, η αριστερά ξέρει να τα αναγνωρίζει και να ζητάει συγνώμη (ναι, η αναφορά για αυταπάτες αυτό σήμαινε, κι ας χλευάζεται). Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζεται στον λαϊκισμό, αλλά, το αντίθετο, η δημοκρατία και η διαφάνεια τροφοδοτούν την αριστερά.

Η ΝΔ βάσισε την άνοδο της στην κυβέρνηση στην ακραία λαϊκίστικη της συμμετοχή της στα συλλαλητήρια του μακεδονικού και στον κατά καιρούς λαϊκισμό (π.χ. ζητούσε να παραιτηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο 8 μήνες μετά την εκλογή της!). Εφόσον η ΝΔ στην πραγματικότητα δεν είναι κόμμα σοβαρότητας και σταθερότητας η μόνη της ελπίδα είναι να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα του αντιπάλου της ως λαϊκιστή. Και, εφόσον η ισχύς της στα μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλη, αυτή η ψεύτικη εικόνα τείνει να κυριαρχεί. Όμως, η μάχη ενάντια στον λαϊκισμό είναι μάχη δημοκρατίας και η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

*Ο Νίκος Μακράκης είναι Μαθηματικός

Επικοινωνία: nimakrakis@edu.aau.at

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί